S dětmi je svět barevnější

Snídani na Štědrý den si řada z nás neumí představit bez vánočky. 

Ingredience

Kvásek

1,5 dcl mléka

2 lžíce třtinového cukru

30 g droždí

Těsto

1 hrnek bílé špaldové mouky

2 hrnky celozrnné špaldové mouky

1 žloutek

špetku soli

1 vanilkový cukr

2 lžíce třtinového cukru

125 g změklého másla

bio citrónovou kůru

půl hrnku rozinek

1 vejce na potření

hrst mandlí na posypání

Postup

Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a necháme vzejít kvásek. Smícháme ho s ostatníma surovinama a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. To přikryjeme utěrkou a uložíme ho do tepla. Necháme ho hodinu kynout. Těsto po vykynutí rozdělíme na devětb dílků a vyválíme dlouhé prameny. Nejdřív vezmeme čtyry z nich - zapleteme, na ně položíme cop zapletený klasicky ze tří pramenů a navrch ze dvou. Vánočka se ještě musí spojit špejlí, abyste měli jistotu, že při pečení nespadne. Než ji dáme péct, ještě ji potřeme našlehaným vejcem a posypeme mandlemi.

Pečeme v troubě rozpálené na 210 °C deset minut, na dalších 25 minut stáhneme teplotu na 150 °C a posledních 30 minut pečeme při 110 °C.

Dobrou chuť!

Zaslat dotaz do poradny