Snídani bez müsli si mnoho z nás neumí představit.
Müsli, ať už do jogurtu, či jen tak zalité mlékem, to je snídaně řady z nás. Vychutnejte si tuto pochoutku doma vyrobenou!
Ingredience
2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku oříšků (můžeme použít i dýňová či slunečnicová semínka nebo mandle)
1/2 hrnku strouhaného kokosu
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
3 lžíce sirupu z agáve (nebo jiného sirupu)
1 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce šťávy z pomeranče
1 lžička pomerančové kůry
Postup
Předehřejeme troubu na 200 °C a rozprostřeme na plech papír na pečení.
V míse smícháme vločky, oříšky, kokos, pomerančovou kůru a sůl. V jiné spojíme olej, sirup, vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a výsledek smícháme s vločkovou směsí. Důkladně promícháme a dáme péct do křupava tak na 20-30 minut s tím, že každých 6-8 minut müsli zamícháme, aby se peklo stejnoměrně.
Po vychladnutí můžete vmíchat jakékoli sušené ovoce nebo třeba nasekanou čokoládu a podávat s rostlinným mlékem nebo jogurtem. Ve vzduchotěsné dóze müsli vydrží až dva týdny.
Půvab vlastnoručně zapečeného müsli spočívá v nespočetném množství příchutí, které můžete do tohoto ranního koktejlu namíchat podle nálady, času nebo dostupných ingrediencí.
Dobrou chuť!