Dýňová polévka se těší velké oblibě. Je chutná a také zdravá!
Ingredience
menší dýně hokaido
100 g cibule
2 g Himálajské soli
15 g olivového oleje
10 g lahůdkového droždí
dýňová semena
naklíčené mungo
Nori řasa
voda dle potřeby
Postup
Dýni pečlivě omyjeme a nakrájíme i se slupkou na menší kostky. Slupku ponecháme, neloupeme, obsahuje vitaminy a při vaření změkne. Semínka odstraníme, bývají tvrdá, spíše by celkovému jemnému charakteru polévky uškodila.
Mezitím si na olivovém oleji zpěníme cibulku, pouze krátce, tento olej má nízký bod zakouření, zbytečně jej nepřepalujme. Jakmile cibule zesklovatí, přidejme k ní kostky dýně a připravenou směs zalijme vodou. Vařme do změknutí. Posléze přidejme Himálajskou sůl, lahůdkové droždí a rozmixujme ponorným mixérem.
Na talíři dozdobme Nori řasou, která nám dodá další potřebné minerální látky, jako například jód, naklíčeným mungem, jenž pokrm obohatí o enzymy, vitamin E a bílkovinu a rovněž, dýňovým semínkem, protože karotenoidy obsažené v dýni se díky tuku krásně vstřebají.
Polévku můžeme obohatit kvalitním polysacharidem, jako jsou jáhly, quinoa či amarant. Získáme tak výživný, zahřívající pokrm, který nezatíží trávení, dodá energii a ještě uspokojí naše gurmánské chuťové pohárky.
Dobrou chuť!