S dětmi je svět barevnější
jak na popáleniny u dětí?

Léto je akční částí roku. Někdy však přinese i krušnou chvilku. Jak si poradit se štípanci či spáleninou?

Hmyzí hody aneb jak na štípance

Léto probudí nejen nás, ale i řadu živočichů z hmyzí říše. Naše pokožka, respektive to, co je pod ní či v ní je pro ně obvykle velkým lákadlem. Některé druhy hmyzu naopak útočí jen, když mají pocit ohrožení. Výsledkem jsou nepříjemné štípance, které mohou svědit, bolet, štípat i pálit. Na co byste měli pamatovat?

  • Pokud není prokázaná alergie, pak dítě většinou jedno bodnutí neskolí.
  • I obyčejné komáří štípnutí může vyvolat bouřlivější reakci pokožky (soustřeďte se tedy na zklidnění místa i dítěte).
  • Ve vysoké trávě je řada hmyzu, který též může nepříjemně pokožku poranit (od mravenců, přes různé mouchy, po muchničky).
  • Včely jsou agresivnější před bouřkou.
  • Naučte dítě, že než si kousne nebo napije, musí zkontrolovat, zda tam nesedí včela nebo vosa. To samé, než si sedne.
  • Pokud zůstalo žihadlo v ráně, je třeba jej co nejrychleji vyndat (nemačkat, aby do rány neproniklo více jedu).
  • Hmyz nemá rád vitaminy skupiny B, proto je dobré jeho hladinu zvýšit (ostatně vitamin B se vám i dětem bude hodit i v jiných oblastech. V tomto směru může být asistentem přírodní sirup s vysokým obsahem vitaminů Vitavite, který je obohacen o informační složku, jež zajistí efektivnější vstřebání.
  • U malých dětí se vyplatí moskytiéra, u všech repelent ideálně přírodního typu.

Přírodní první pomoc při hmyzím štípnutí jak na štípance

  • Chlad zastavuje šíření jedu.
  • Na včelí bodnutí skvěle funguje jitrocel (nejen kopinatý). Utrhněte list, rozžvýkejte jej a přiložte na ránu.
  • Ránu dezinfikuje a zklidní také hřebíčková tinktura nebo kapka éterického oleje. Podobně působí i levandule.
  • K neutralizaci jedu se používá „kašička“ z trocha jedlé sody a vody.
  • S otoky může pomoci ocet s vodou, ze kterých uděláte ledové obklady.
  • K ochlazení místa vpichu se používá také tvaroh nebo živý bílý jogurt.
  • S vosím bodnutím, respektive s otokem a svěděním pomůže plátek cibule, kterou přiložíte na ránu a necháte minimálně 15 minut působit
  • Dezinfekci zajistí také řebříček (silice jsou podobné heřmánku) – jako první pomoc lze mezi dlaněmi „polámat“ listy a nechat působit cca 20 minut.
  • Aloe vera zklidňuje a chladí (lze použít i při lehkých popáleninách nebo při spáleninách od slunce).

O tom, jak se se poprat s klíšťaty se může inspirovat v předchozím článku: Do přírody bez obav? Jak se chránit před klíšťaty

Potničky: Nejen letní vyrážka

Prvním zdrojem vyrážky bývá na začátku teplých dní slunce. Pokožka odvykla takovému přívalu energie a jednoduše se brání. Proto bychom ji měli postupně přivykat. V létě tedy už zdrojem vyrážky nebývá samo slunce, ale obvykle nevhodné oblečení, alergická reakce nebo kontakt s jedovatou rostlinou. Všechny oblasti můžeme efektivně ošetřit.

V místech, která nemohou správně dýchat obvykle vznikají tzv. potničky. Nejčastěji se objevují u menších dětí, které jsou příliš oblečené, zavřené v kočárcích či autosedačkách. Nejedná se o infekční záležitost, ale protože svědí, může ji dítě rozškrábat, a to je pak pozvánka pro infekci. Pozor také na pleny! Právě zadečky dětí trpí nejvíce. Základní rada – nechte dítě běhat nahé a bosé co nejvíc to jde. Krátkodobě pomůže i studený obklad, případně protizánětlivé bylinky, ze které připravíte koupel. Pro podporu pokožky (a orgánů s kůží souvisejících) je určen také přípravek Bambi Cutis, který se zaměřuje na ekzematické projevy, ale také opruzeniny a různé další pupínky.

Pozor na jedovaté rostliny

Alergická reakce lze charakterizovat také jako přehnaná imunitní reakce organismu na určitý podnět. V tomto směru je dobré zapracovat na své imunitě. Podpořit imunitu dítěte může v tomto směru také přípravek Bambi Anaerg.

Samostatnou kapitolou je kontakt pokožky s jedovatými rostlinami, kterých i na území České republiky je relativně dost. Mezi nejznámější patří škumpa, břečťan obecný a třeba i brambořík, sasanka nebo pivoňka. Jen pro úplnost, fotosenzitivní byliny jsou například pohanka, třezalka ale také routa vonná nebo kerblík.

pozor na popáleniny u dětíPozor na popáleniny!

Spolu s letními měsíce se zvyšuje také riziko popálenin dětí. Zatímco na sporák a troubu si doma většina rodičů dává automaticky pozor, na gril, otevřený oheň (táborák), výfuk motorky (i auta), případně odložené rošty, sundané maso/brambory z grilu či napichovátka na buřty už tak moc pod dohledem nemáme. Rizikem jsou také vratké kempingové stolky, rychlovarná konvice v trávě, nalévání horké vody do vaničky nebo třeba odkládání horkých věcí volně do trávy. Opařeninám a popáleninám lze však ve většině případů předejít.

Co dělat v případě popálenin

Nezapomeňte, že do klasifikace těžkých popálenin spadá u malých dětí poškození pokožky z více než 5 % jejich (!) těla. Zhruba to vychází na oblast velikou jako dlaň dospělého. U dětí do 10 let pak je to cca 10 % těla, u větších pak 15 %. Zde je měřítkem jejich dlaň i s prsty, která bývá cca 1 % povrchu těla. Pokud se vytvoří velké puchýře nebo se vytvoří v centru popáleniny bílá necitlivá plocha, okamžitě se vydejte k lékaři. Tam se vydejte i v případě, že jsou postižena citlivá místa (obličej, krk, genitálie). První pomocí je vždy chlazení (ideálně pod tekoucí ledovou vodou, nikoli led). Pokud je to možné, sundejte z dítěte oblečení v místě, kde došlo k popálení. U dětí však pozor na podchlazení. Protože může následovat horečka, u malých dětí situaci rozhodně nepodceňujte.

Zaslat dotaz do poradny