S dětmi je svět barevnější
První pomoc

Bylinkáři říkávali, že pomoc nalezneme růst v našem okolí. A nejinak je tomu u akutních potíží.

Možná je dobré si připomenout, že podporu můžeme najít i jinde než ve specializovaných obchodech s léky. Samozřejmě nic z těchto látek nenahrazuje běžnou zdravotní péči, ale může být podpůrnou terapií, případně podchytit slabost v počátcích a nedovolit jí se rozvinout.

Nemoc? Volání k zastavení a změně

Ačkoli to naše kultura ne příliš ráda připouští, nemoc je obvykle výsledkem nějaké naší činnosti, která s námi nebyla tak docela v souladu. Je to volání k zastavení a třeba vydání se jinudy. Důvody jsou víceméně nedůležité, podstatou je, že jste organismus svůj nebo dítěte napnuly tak, že „praskl“ v místě, kde byl v tu chvíli nejvíce oslaben. Někdy je to úraz, při dlouhodobější zátěži často právě nemoc. Je dobré vědět, že děti nemocí často reagují i na stres, jemuž jsou vystaveny: napjatá atmosféra v rodině, i když se snažíte vše „maskovat“ a nemluvit o tom, příprava na zkoušky, přechodové situace (do školky, do školy, noví spolužáci, nesoulad s kamarády, stěhování…), příliš mnoho aktivit, snaha o splnění vysokých očekávání bohužel často nás rodičů…

Boj s bacily: virem i bakterií

Mezi základní bylinkářské antivirotikum patří oregano, mezi antibakteriální přípravek pak třezalka tečkovaná (pozor však na ni, neboť je fotosenzitivní, tzn. reagují se sluncem, a to i tím horským). Obvykle se přidávají do směsí, které cílí na konkrétní situaci (rýma, kašel, nachlazení, angína, chřipkové stavy, nevolnost…). Směs na „běžnou“ rýmu (i zadní variantu) pak může vypadat například takto: sléz list + jitrocel list + šalvěj + oregano + černý bez. Dává se čajová lžička této směsi do hrníčku, kde se nechá 10 minut louhovat. Směs lze osladit i lžičkou medu nebo domácím sirupem (klasickému cukru se spíše vyhněte, neboť ten maximálně vyživí patogeny).

Mezi další velké pomocníky patří zázvor. A vězte, že nepotřebujete čerstvý. Stačí lžička sušeného zalít horkou vodou, přidat lžičku medu a citronu a nahazovač imunity připraven. Překvapivě tento odvar zvládnou i děti.

Bylinní pomocníciBolest v krku

Někdy se probudíme s bolestí v krku, jindy se bolest v krku jednoduše přidá ke stávajícím obtížím. Opět se jedná o „přirozenou“ reakci těla, neboť mandle a krční uzliny patří do lymfatického systému, tedy toho, který má za cíl z těla odvézt a třeba i zlikvidovat toxiny (včetně virů, bakterií, ale i jejich zbytků). S bolestí v krku nejlépe pomůže kloktadlo: typicky vincentka, ale také třeba šalvějový odvar (ten je skvělý popíjet i u bakteriálních infekcí).

Nezapomeňte na sílu Priesnitzova zábalu. Začínáte ledovým bavlněným hadříkem (my používáme utěrku), na který položíte igelit (skvělé jsou šustivé nákupní tašky, nikoli ty bio) a vše dáte do šátku. Tuto trojkombinaci přiložíte na krk a necháte ca 2 hodiny působit. Opakujte maximálně 2x denně a rozhodně nenechávejte přes noc (kožní komplikace opravdu nechcete).

Horečka: vrbová kůra

Velkým tématem posledních týdnů je například horečka. Podle medicínské terminologie se za horečku považují teploty od 38 °C. V prvé řadě je třeba říci, že teplota a horečka jsou naprosto přirozenou reakcí organismu. Jejím prostřednictvím se tělo snaží zahubit nežádoucí mikroorganismy (nebo někdy i stres, bolest…), které sem pronikly. Ty totiž obvykle nemají rády „teplo“. Problém je, když to organismus „přežene“ a začne spalovat i sám sebe. Proto je vhodné nesrážet teplotu hned, ale v ideálním případě počkat. Hlavním bylinným pomocníkem je v tomto případě vrbová kůra. Přidává se do čajových směsí, případně se z odvaru dělají obklady. U horečky dodržujte pitný režim. Jídlo není až tak důležité. Vhodné je třeba popíjet i silný vývar z kostí.

Zábaly teplé nebo studené?

Souvisejícím tématem s horečkou jsou zábaly. Otázkou zůstává, teplé nebo studené? Upřímně řečeno, oba mají své místo a účinek. U vysokých horeček se doporučuje spíše zábal teplejší (který ochlazováním inspiruje i tělo k ochlazení) a třeba s kapkou vinného octa nebo jablečného octa, jež napomáhají ke snížení horečky. Alternativou je dítě položit do teplé vody a postupně vodu zchlazovat. Někdy stačí obklad přiložit na čelo, zápěstí a kotníky, jindy se hodí i na hrudníček – sem bychom za nás rozhodně studený nepřikládali (přeci jen je to velkým šokem pro srdce). Studené obklady jsou důležité v okamžiku, kdy „cítíte“, že nic nezabírá a horečka už není očistná, ale je pro dítě spalující a ubylo mu hodně sil.

Bylinné směsiKašel: cibule, med, skořice…

Univerzální babské „všeléky“, které máme běžně v lékárničce, jsou cibule a česnek. Cibule se hodí nejen při kašli, ale také při bolestech. Zatímco odvar z cibule a medu (cibuli až dvě nakrájíte najemno, uvaříte s trochou vody, až vznikne jakýsi odvar, do kterého přidáte lžičku medu) se hodí pro urputné kašle, samotnou cibuli, která zbyde po odvaru, můžete horkou zabalit do pleny či utěrky a přiložit na hrudník (usnadní vykašlávání) nebo krk (zmírňuje bolesti). A co dál na kašel? O tom si přečtěte náš předchozí článek. Prozradíme, že skvělá je třeba lékořice (průdušky), divizna (vlhký kašel, rozpouští hlen), lípa (dýchací cesty + psychika) nebo mateřídouška.

Prevence

Samostatným tématem je samozřejmě prevence. O zdraví svoje, ale i svých dětí bychom měli pečovat neustále. Skvělé na tom je, že řadu věcí za péči vlastně ani nepovažujeme – sport, pobyt venku, kvalitní, ideálně sezónní strava s dostatkem zeleniny (v zimě třeba tepelně upravené), odpočinek… Pomáhá i smích, jež podporuje regeneraci. Dětský organismus můžete podpořit i vhodně zvolenou detoxikační kúrou. Přípravky Bambi jsou pro to jako stvořené. Základním přípravkem je Bambi Imun, který se soustředí na lymfatický systém, játra, slezinu i samotné imunitní buňky. Při pocitech plného nosu či chronickém zahlenění se hodí Bambi Nasal. Při potížích s dýchacím traktem můžete sáhnout po Bambi Bronchi.

Další bylinné typy naleznete v naší sekci bylinky.

Zaslat dotaz do poradny