S dětmi je svět barevnější
Bolest břicha u dětí

Nepříjemné bolesti břicha anebo naražená končetina. I s tím i umělo tradiční bylinkářství poradit.

Zkusme si jejich typy připomenout, abychom si věděli rady v okamžiku, kdy k vám některá z obtíží „zavítá“. 

Bolest bříška

Dětské (a vlastně nejen dětské) zažívání ukazuje, jak dokážeme zpracovat situace a události, které se nám dějí. Umíme si z toho vzít to pro nás vyživující a umíme vyloučit to, co je zatěžující? Držíme si vše anebo se naopak všeho snažíme rychle zbavit? Mezi základní bylinky na zažívání patří zeměžluč, avšak pro její velmi, velmi, velmi hořkou chuť ji do dětí obvykle nevpravíte. Vsaďte spíše na mátu, heřmánek, majoránku (zejm. žaludek), anýz, fenykl (zejména u nadýmání) nebo saturejku. U dětí obvykle pomůže také vaše pozornost a nahřátá utěrka. Při průjmech (které nebyly způsobeny dietetickou chybou) je třeba si dát pozor na odvodnění organismu a zahájit dietu.

Zácpa nebo průjem (nedám se vs. rozdám se)

Z bylin je na průjem vhodný odvar ze sušené borůvky (ty vylouhované můžete poté i sníst). Variantou je popíjení rýžové vody (lžíci rýže vaříte ca 3 hodiny v litru vody) a poté popíjejte. Podpořte tělo probiotiky. Při zácpě se doporučuje chroupat lněné semínko a zapít trochou mléka (pozor, semínko by mělo být skladováno ve tmě, jinak své účinné látky rychle ztrácí). Nekupujte ho příliš dopředu, neboť rádo žlukne. Odvarem trošku akčnějším je pak list senny, který se používá jako rostlinné projímadlo (jeho použití by mělo být skutečně krátkodobé).

Vývar z kostí

Velkým pomocníkem při nemoci je také dobře stravitelný, avšak výživný jídelníček. Zapomeňte na „prázdné“ rohlíky a vsaďte na vývary z kostí nebo masa. Vedle soli a celého pepře můžete přihodit nové koření či muškátový oříšek. Podle stavu pacienta pak přidáváte zeleninu, zpočátku „jen“ mrkev, nebo tam třeba zamícháte vajíčko. Vývar má výhodu v tom, že je nejen jídlem, ale pomůže i zavodnit.

Bylinná pomocBolavé klouby a svaly: zelné listy

Nejen v zimních dnech, kdy je venku chladno, ale třeba i během náhlých změn počasí se začínají ozývat „stará zranění“. Klouby bohužel už nebolí jen zkušenější ročníky, ale i školní děti, ať už z důvodu rychlého růstu, zranění nebo prodělané námahy. Proto je dobré si vzpomenout jednu babskou radu. Kupte si hlávkové zelí. List nahřejte žehličkou a pak jej přiložte na bolavý kloub, sval nebo úraz. Upozorňujeme, že to bude trošku páchnout tím, jak se uvolňuje síra, ale vězte, že úleva je zaručena. Opakujte dle potřeby.

První pomocí je také mast nebo obklady z kostivalu lékařského (je vhodný i na zhmožděniny). Od svalových křečí dolních končetin může ulevit petrklíč květ (obsahuje totiž hořčík).

Nejvíce vitaminu C má kapusta!

Důležitým posilovačem imunity je vhodná skladba jídelníčku. Ačkoli jsou v supermarketu jahody a ledový salát i v lednu, my bychom se měli soustředit spíše na potraviny daného období. Důvod je prostý. Každá potravina roste v určitém čase a místě a nese i tyto kvality – pokud například jahoda nebo okurka rostou v létě, znamená to, že jsou plné vody a slouží k ochlazení. Podobně je na tom ledový salát. To se nám v zimě příliš nehodí.

V zimě bychom měli zeleninu jíst zejména tepelně upravenou, případně kvašenou. V našem jídelníčku, zejména v chladnějších dnech podzimu, zimy a brzkého jara by neměla chybět dýně, červená řepa a růžičková kapusta. Jsou to „levné“ zdroje maximálního množství vitaminů a stopových prvků.

Prevence

Samostatným tématem je samozřejmě prevence. O zdraví svoje, ale i svých dětí bychom měli pečovat neustále. Skvělé na tom je, že řadu věcí za péči vlastně ani nepovažujeme – sport, pobyt venku, kvalitní, ideálně sezónní strava s dostatkem zeleniny (v zimě třeba tepelně upravené), odpočinek… Pomáhá i smích, jež podporuje regeneraci. Dětský organismus můžete podpořit i vhodně zvolenou detoxikační kúrou. Přípravky Bambi jsou pro to jako stvořené. Základním přípravkem je Bambi Imun, který se soustředí na lymfatický systém, játra, slezinu i samotné imunitní buňky. Při pocitech plného nosu či chronickém zahlenění se hodí Bambi Nasal. Při potížích s dýchacím traktem můžete sáhnout po Bambi Bronchi.

Další bylinné typy naleznete v naší sekci bylinky.

První část zabývající se podporou při akutních obtížích naleznete v naší sekci Naše tipy.

Zaslat dotaz do poradny