S dětmi je svět barevnější
Jak zpracovat velikonoční vajíčka

Vejce patří mezi dokonalé potraviny. Obsahuje řadu prospěšných látek, dodají energii a mají jen 80 kalorií. Jak je zařadit do jídelníčku?

Výživový poklad

Podobně jako řada jiných potravin i vajíčko zažívá své vrcholy a pády. Pokud se oprostíme od politických a obchodně zaměřených bojů, zůstává faktem, že vejce do našeho jídelníčku patří opravdu dlouho. V současné době je velmi oblíbené u sportovců, a to pro svou „schopnost“ podpořit růst svalové hmoty. Vajíčka mají i svůj smysl při redukční dietě. Obsahuje totiž vysoké množství bílkovin, dále „zdravé“ tuky, cukry, ale namátkou též vitaminy B6 a B12, vitamin D, E, thiamin, riboflavin… a pro organismus důležité prvky jako selen, hořčík, sodík, draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, jód či měď, chlor. Zasytí, dodají energii i prospěšné látky a mají „jen“ málo kalorií.

Vejce v dětské výživě

Podobně jako v dospělém světě i v tom dětském se pohled na vajíčko mění. Zatímco jedni jsou jeho zarytým zastáncem, druzí hrozí zvýšeným rizikem alergií či dalšími strašáky. Faktem je, že zdravý dětský organismus je velmi akční už jen tím, že roste. Důležité je se zaměřit na kvalitu vajec, ostatně jako i u všech ostatních potravin. Obvykle se vajíčka doporučuje do dětské výživy zařadit až po prvních narozeninách (to se týká zejména bílku). Pravdou je, že s vajíčkem se dítě obvykle setká i mnohem dřív, a to jako součást jiných pokrmů, např. těstovin, pečiva… Častým doporučením pravidelné konzumace vajec je: jedno vejce týdně pro děti do dvou let a poté maximálně tři. Základním pravidlem je, že vajíčka by se měla jíst s dostatkem zeleniny (resp. vlákniny), neboť ta minimalizuje ukládání cholesterolu.

Vejce a dětiVejce jako symbol…

Vejce se nejčastěji pojí s Velikonocemi. Je symbolem nového života, v přeneseném významu pak znovuzrození. A proč se vajíčka barví? Minimálně s příchodem křesťanství to mělo ryze praktický důvod. Během půstu se totiž vajíčka jíst nesměla, což slepicím jaksi vysvětlit nešlo. A tak se snesená vejce vařila (aby se uchovala pro pozdější spotřebu v použitelném stavu) a následně barvila, aby se poznala od těch čerstvých. Nejprve červeně, postupně i jinými barvami. Ve 20. století přibyly kraslice, tedy zdobená vyfouknutá vejce. Pravdou však zůstává, že vajíčko bylo symbolem jara i v době pohanské.

… ale i ten je třeba sníst

I v moderní době se na mnoha místech udržuje tradice Velikonočního koledování a tak se může stát, že se vám doma sejde výrazně větší množství vajec natvrdo. Nepočítáme nyní s těmi, co musíte dětem vyfouknout do institucí, kde z nich vytvoří malá originální díla. Co tedy s vajíčkem natvrdo? Ponechme stranou vejce nakrájené na chleba s máslem a posypané pažitkou.

Vajíčková pomazánka tisíckrát jinak

První volbou je samozřejmě vajíčková pomazánka. Vsadit můžete na klasiku s majonézou, ale zkusit můžete i zábavnější verze, kdy použijte lučinu, tvaroh, zakysanou smetanu či bílý jogurt, případně jejich kombinaci. Vajíčková pomazánka lze obohatit také o nastrouhanou mrkev nebo ředkvičky. Barevnost, ale také vitaminy dodáte s mladou řeřichou, medvědím česnekem či s jarní cibulkou.

Tuňákový salát

Nestárnoucí klasikou je například rychlý tuňákový salát. Na jednu porci potřebujete 80gramovou plechovku tuňáka ve vlastní šťávě, půl skleničky cizrny ve slaném nálevu, půlku salátové okurky, ledový salát a samozřejmě vajíčko natvrdo. Salát můžete ozdobit třeba cherry rajčátky, rukolou nebo jarní cibulkou, případně zakápnout vinným octem a dochutit solí či pepřem.

Vajíčko na tvrdo a co s ním?Plněné vejce s čedarem

Oblíbenou variantou jsou také plněná vejce, jež se hodí jako skvělá večeře. Rozkrojíte vařená vejce napůl a vyndáte žloutky. Ty rozmíchejte se 2 lžícemi majonézy a dvěma lžícemi bílého jogurtu. Přidejte nasekanou pažitku a 50 g strouhaného čedaru, osolte. Poté směs vraťte do vydlabaných půlek vajec, ozdobte pažitkou nebo koriandrem.

Plněné vejce s lososem

Příjemnou „masovou“ verzí plněného vejce je využití lososa. Opět rozkrojte 6 vařených vajec a vyjměte žloutky. Bílky nechte na poloviny. Rozmíchejte žloutky se 4 lžícemi majonézy, 1 lžičkou hořčice (pro intenzivnější chuť můžete využít dijonskou), 1 lžíci nasekaného kopru a pár kapek citronové šťávy. Směs vraťte do vydlabaných bílků a položte na každou plátek uzeného lososa, případně se snítkou kopru.

Vajíčko natvrdo jako ozdoba polévek či pomazánek

Vajíčko natvrdo dodá potřebné bílkoviny i zeleninovým polévkám, kde obvykle bílkovina chybí. Navíc vajíčko rozříznuté napůl dodá jídlu vizuální šmrnc. Skvěle vynikne v kulajdě, čočkové polévce anebo trochu netradiční špenátové. Vejce natvrdo umí ozdobit i jiné pomazánky, například avokádovou.

Další pomazánkové recepty: https://www.bambiklub.cz/recepty/1336-8-receptu-na-rychle-a-chutne-obcerstveni

Skotská vejce

Odkud tato specialitka pochází je jasné z názvu, i když je pravda, že tento pokrm se objevuje i pod názvem pštrosí vejce. Nicméně hitem je zejména v anglosaských zemích, kde se skotská vejce poprvé objevila počátkem 18. století. Potřebujete mleté maso, jedno syrové vajíčko, koření dle libosti (čerstvé bylinky výhodou) a strouhanku. Mleté maso zpracujete se syrovým vajíčkem a kořením do pevnější hmoty. Poté touto směsí obalíte oloupané vece natvrdo a vše opatrně obalíte ve strouhánce. Ideálně smažte ve fritéze nebo v kastrůlku s vyšší vrstvou tuku. Podávají se rozkrojená např. s bramborem.

Zaslat dotaz do poradny